Seminaari

Ydinasia-hanke huipentui 13.10.2022 hybridinä järjestettyyn Mitä sanoit? -seminaariin, jossa keskusteltiin kielellisen saavutettavuuden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla sekä esiteltiin hankkeen aikana tuotettua materiaalia ja testiryhmän terveisiä. Seminaarissa oli mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä paneelikeskustelu.

Mitä sanoit? -seminaari pidettiin 13.10.2022 klo 13-16 Savonia-ammattikorkeakoulun Kampussydämessä Kuopiossa, Microkatu 1, A-ovi, Kuopio. Paikalla oli joukko seminaarivieraita, ja tilaisuutta seurattiin myös verkossa. Seminaarissa pyrittiin huomioimaan mahdollisimman monia saavutettavuuden AAA-standardeja. Seminaarissa oli kirjoitustulkit ja viittomakielen tulkit.

Huomio! Seminaari tallennettiin ja esiintyjistä otettiin valokuvia.

Puhekuplassa on kysymys: Mitä sanoit?

Ohjelma

klo 13.00—13.20 Tervetuloa
Mitä on kielellinen saavutettavuus?  Millä keinoilla sitä edistetään sosiaali- ja terveysalalla, ja miten ammattilaiset voivat itse vaikuttaa arjessaan kielelliseen saavutettavuuteen?  
Video: Kielellisen saavutettavuuden esteitä
klo 13.20—13.35Testiryhmän ääni
Koonti testiryhmätoiminnasta.
Video: Testiryhmän ääni
Kokemusasiantuntijan puheenvuoro, Taina Intke-Sutinen
klo 13.35—13.40Yleisö- ja chat-kysymykset
klo 13.40—14.10Saavutettava sote: Ajankohtaiset normit ja käyttäjänäkökulman huomiointi
Saavutettavuusasiantuntija Senni Hirvonen, Avaava Oy
klo 14.10—14.15Yleisö- ja chat-kysymykset
klo 14.15—14.35Tauko ja tarjoilua
klo 14.35—14.55Selkoa suoneen ja ymmärrystä verenkiertoon
Selkokielikoordinaattori Riikka Törnroos ja selkokielen asiantuntija Soilimaria Korhonen
klo 14.55—15.00Yleisö- ja chat-kysymykset
klo 15.05—15.35Paneelikeskustelu
Keskustelijat: Viestintäjohtaja Petteri Alanko Kuopion yliopistollisesta sairaalasta, ylihoitaja Päivi Eskelinen Kuopion kaupungilta ja koulutuspäällikkö Tytti Luoma Humanistisesta ammattikorkeakoulusta
Juontajat: projektipäällikkö Tanja Gavrilov ja selkokielen asiantuntija Soilimaria Korhonen
klo 15.35—15.45Yleisö- ja chat-kysymykset
klo 15.45—16.00Loppukoonti

Pimé Café

Ennen seminaaria ilmoittautuneilla oli mahdollisuus poiketa Pimé Caféssa. Haistaa, maistaa, kuulla ja tuntea mieleenpainuvasti, millaista on elää pieni hetki sokean arkea. Pimé Café on pimennetty kahvila, jossa Keski-Suomen ja Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n näkövammaiset jäsenet ovat tarjoilijoina ja avustajina näkeville.

Kuvassa on mustalla pohjalla vaaleat kahvikupin ääriviivat ja teksti ”Pimé Café”. Alanurkassa on EU:n lippulogo.
Kuva: Pimé Café/Keski-Suomen Näkövammaiset ry. EU:n lippulogo alareunassa.

Puhujien esittelyt

Petteri Alanko KYS:stä.

Petteri Alanko, KYSin viestintäjohtaja
Petteri Alanko on ikuinen oppija, joka on ollut kehittämässä viestintää korkeakoulusektorilla ja terveydenhuollon alalla. Selkeys ja saavutettavuus haastavat Petteriä viestinnän toteuttamisessa päivittäin.

Värikuva Päivi Eskelisestä.

Päivi Eskelinen, ylihoitaja Kuopion kaupungilla, KYS-erva-alueen potilasturvallisuuslähettiläs
Asiakas- ja potilasturvallisuus ja erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat asiakkaat ovat lähellä Päivi Eskelisen sydäntä. Päivillä on pitkä työkokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta, aina perhepalveluista ikääntyneiden palveluihin. Hänelle laadukkaat ja turvalliset palvelut, hyvinvoiva henkilöstö sekä jatkuvasti kehittyvä toiminta ovat työtä ohjaavia kulmakiviä. 

SEnni Hirvonen Avaava Oy:stä.

Senni Hirvonen, saavutettavuusasiantuntija Avaava Oy:ssä
Senni Hirvonen on saavutettavuusasiantuntija (CPACC) ja juuri valmistunut erityisopettaja. Hänen vahvinta osaamisaluettaan ovat näkövammaisten ihmisten saavutettavuustarpeet. Senni on syntymästään saakka sokea ja käyttää digitaalisia palveluja ruudunlukijalla. 

Värikuva Taina Intke-Sutisesta.

Taina Intke-Sutinen, kokemusasiantuntija
Taina Intke-Sutinen on Aivoliiton aktiivinen jäsen, kokemustoimija ja vaikuttaja. Taina ajaa puhevammaisten ihmisten oikeuksia sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Tainan motto: Puhuminen on Lahja!

Vuoden selväsanainen 2021 Soilimaria Korhonen

Soilimaria Korhonen, sosiaali- ja terveysalan selkokielen asiantuntija Savonia-ammatikorkeakoulussa
Soilimaria Korhonen on selkoviestinnän asiantuntija, opettaja ja kouluttaja, joka on erikoistunut sosiaali- ja terveysalan selkokieleen, sekä sen omaksumiseen ja oppimiseen.

Tytti Luoma

Tytti Luoma, koulutuspäällikkö Humanistisessa ammattikorkeakoulussa
Tytti Luoma on kielellisen saavutettavuuden asiantuntija, hallitusammattilainen, poliitikko, tulkki, opettaja ja koulutuspäällikkö, joka on kiinnostunut edistämään yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa poistamalla informaation ja kommunikaation esteitä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, palveluissa ja tuotteissa. Tulkkikouluttajana perehtynyt erityisesti siihen, kuinka yhteinen kieli löytyy kaikenlaisissa tilanteissa tulkin avulla.

Värivalokuva Riikka Törnroosista.

Riikka Törnroos, selkokielikoordinaattori Satasairaalassa
Riikka Törnroos on Satakunnan sairaanhoitopiirin selkokielikoordinaattori. Sairaalan kieli on vaikeaa, mutta sairaalan antamien ohjeiden ymmärtäminen erittäin tärkeää. Siksi Satakunnan sairaanhoitopiiri tarjoaa potilailleen ja asiakkailleen potilasohjeita selkokielellä.