Uutiset

Ydinasia-hankkeen uutiset ja tiedotteet

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 1.12.2022
Blogi “Osaatko toimia tilanteessa, jossa tarvitaan tulkkausta?”

Tulkki voi olla joko puhuttujen ja viitottujen kielten tulkki, kirjoitustulkki tai puhetta tukevien ja korvaavien menetelmien tulkki.  Suomen lainsäädännössä on useampi laki, joka velvoittaa viranomaisia tilaamaan tulkin. Mutta osaatko toimia tilanteessa, jossa tarvitaan tulkkausta? Viittomakielen ja puhevammaisten tulkki ja lehtori Marjukka Nisula on kirjoittanut tästä aiheesta mielenkiintoisen blogin, joka kannattaa lukea.

Kuvassa tulkki tulkkaa kahden henkilön välillä. Puhekuplissa näkyy, että tieto muuttuu ymmärrettävään muotoon. Papunet-kuvapankin kuva.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Kuvako. Yläreunassa EU:n lippulogo.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 30.11.2022
Seminaaritallenne on katsottavissa

Ydinasia-hankkeen tekstitetty seminaaritallenne on nyt YouTubessa katsottavana. Mitä sanoit? –seminaarissa 13.10.2022 keskusteltiin kielellisen saavutettavuuden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla sekä kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja. ​

Seminaaritallenteen kansikuva YouTube-kanavalla. Kuvassa on Ydinasia-hankkeen, hankkeen osapuo-lien ja rahoittajan logot ja teksti: Ydinasia-hankkeen seminaari 13.10.2022.
Kuva: Seminaaritallenteen kansikuva YouTubessa.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 28.11.2022
Tulossa muutoksia hankkeen verkkosivuille

Tulossa pian! Ydinasia-hankkeen verkkosivuille on tulossa muutoksia. Teemme sivustosta materiaalipankin, josta sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen on helppo löytää kielellisen saavutettavuuden ydinasiat.

Kokoamme materiaalipankkiin aihealueittain koulutuksiemme ydinasiat huoneentauluineen. Viemme pankkiin myös taitomittarin, jonka avulla sosiaali- ja terveysalan ammattilainen voi selvittää kielellisen saavuttavuuden taitojaan. Viemme sivuille myös podcastit, blogit ja videot. Videot-sivulta löydät siis pian linkit videosarjaamme ja seminaaritallenteeseemme.

Tiedotamme muutoksista lisää joulukuun alussa.

Neliön muotoisessa kuvassa on keltainen pohjaväri. Keskellä kuvaa on valkoinen iso puhekupla, jossa on teksti Ydinasiat, ole hyvä! Alhaalla valkoinen vaakapalkki, jossa Ydinasia-logo, Sininen EU-lippulogo, Vipuvoimaa EU:lta logo sekä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus -logo.
Ydinasiat, ole hyvä! Alaosassa on Ydinasia-hankkeen ja rahoittajan logot.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 21.11.2022
Blogi “Onnistunut etäasiointi edellyttää laitteita, digitaitoja, itseohjautuvuutta, asennetta ja vuorovaikutustaitoja”

Koronapandemia vauhditti kaikenlaisten vuorovaikutustilanteiden siirtymistä digiin. Myös Ydinasia-hanke käynnistyi vuoden 2021 alussa verkkovälitteisesti. Hankkeen tavoitteena on ollut kehittää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kielellisen saavutettavuuden osaamista. Osaamisen kehittämiseen on pyritty koulutuksen keinoin. Myös hankekoulutukset on järjestetty pääasiassa etänä. Yksi koulutuksen teemoista on ollut etävuorovaikutus, jossa meillä kaikilla riittää jatkuvasti uutta opittavaa ja johon meidän kaikkien kannattaa kiinnittää huomiota. Onnistuneet kohtaamiset digimaailmassa ovat merkityksellisiä ja mahdollistavat osaltaan kielellisen saavutettavuuden toteutumisen erilaisissa sote-palveluissa.

Etäasioinnin onnistuminen vaatii etävuorovaikutuksen onnistumista. Sujuva etävuorovaikutus sen sijaan edellyttää riittävää tietotekniikan osaamista, asianmukaisia laitteita ja itseohjautuvuutta tilanteen kaikilta osapuolilta. Tätä aihetta Ydinasia-hankkeen projektipäällikkö Tanja Gavrilov avaa blogissaan.

Henkilö näyttää kuvassa peukaloa ja puhekuplassa on oikein-merkki. Alareunassa on EU:n lippulogo.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Sergio Palao / ARASAAC. Alareunassa EU:n lippulogo.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 28.10.2022
Ydinasia-hankkeen henkilöstössä muutoksia

Ydinasia-hankkeen henkilöstössä tapahtuu muutoksia. Siilinjärven kunnan hankekoordinaattorina toiminut Aatu Saali jää pois hankkeen tehtävistä 31.10.2022. Kiitämme Aatua ansiokkaasta työstä Ydinasia-hankkeen parissa ja toivotamme hänelle onnea opintoihin.

1.11.2022 alkaen Siilinjärveltä hankkeessa on mukana hanketyöntekijä Anneli Ruuskanen. Tervetuloa Ydinasia-hankkeeseen!

Värivalokuva hanketyöntekijä Anneli Ruuskasesta.
Hanketyöntekijä Anneli Ruuskanen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 24.10.2022
Selkokielen tietopankki avoinna marraskuun loppuun

Huomio sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, verkkosivujen kehittäjät, sisällöntuottajat ja päivittäjät sekä potilas- ja asiakasohjeiden kirjoittajat! Selkokielen tietopankki OpenEdussa on avoinna marraskuun 2022 loppuun saakka.

Kirjoitetun selkokielen tietopankki Savonian OpenEdussa on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka työskentelevät Pohjois-Savon alueella. Tietopankki opastaa tuottamaan ymmärrettäviä ja selkokielisiä sosiaali- ja terveysalan tekstejä. Organisaatiot voivat käyttää tietopakettia apuna myös uusien työntekijöiden perehdytyksessä. Sisältöä voi hyödyntää vapaasti oman tahtiin ja poimia itselleen sopivat osat. Alustalla voi myös testata omaa osaamistaan.

Näin pääset hyödyntämään selkokielen tietopankkia:

1. Ilmoittautuminen Wepropolissa osoitteessa: https://lnkd.in/eQCrcDAm

2. Kirjautumisavain OpenEduun tulee sinulle sähköpostissa
Ilmoittautumislinkki löytyy myös Ydinasia-hankkeen koulutussivuilta: https://lnkd.in/dSzhddTD

Kuvassa on tietokoneen näyttö, jossa on Ydinasia-hankkeen logo ja idea-lamppu. Tekstissä kerrotaan, että Savonian OpenEdussa on selkokielen tietopankki Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Alareunassa on EU:n lippulogo.
Selkokielen tietopankki Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Canva.com/muokattu Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 14.10.2022
Kiitos Mitä sanoit? -seminaariin osallistuneille

Mitä sanoit? –seminaarissa 13.10.2022 keskusteltiin kielellisen saavutettavuuden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla sekä kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja. ​Huomasimme, millaisia esteitä vuorovaikutuksessa voi olla ja miten työarjessa voi itse vaikuttaa kielelliseen saavutettavuuteen.​

Tanja Gavrilov kertoi testiryhmän terveisiä ja kokemusasiantuntija Taina Intke-Sutinen kertoi puhevammaisen kokemuksista. Saavutettavuusasiantuntija Senni Hirvosen puheenvuorossa kuulimme käyttäjänäkökulman huomioimisesta ja normeista. Selkokielikoordinaattori Riikka Törnroos ja selkokielen asiantuntija Soilimaria Korhonen puhuivat selkokielen merkityksestä ja Satasairaalan esimerkistä selkokielisten verkkosivujen ja ohjeiden tekijänä. Paneelikeskustelussa ylihoitaja Päivi Eskelinen, koulutuspäällikkö ja poliitikko Tytti Luoma sekä viestintäjohtaja Petteri Alanko keskustelivat tulevan Hyvinvointialueen palveluiden kehittämisestä kielellisesti saavutettavalla tavalla. Myös yleisön kysymykset avasivat antoisasti aiheita lisää. Moni seminaarivieraista kävi myös Pimé Caféssa kokemassa, millaista on elää pieni hetki sokean arkea.

Kiitos kaikille osallistujille, puhujille, tulkeille, Savonian viestinnälle! Tehdään tulevaisuudesta yhdessä kielellisesti saavutettava!​

Jaamme seminaarista myöhemmin saavutettavan tallenteen.

Punaiseen paitaa pukeutunut henkilö kiittää hymyillen ja käsi sydämellä. Papunet-kuvapankin kuva.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Sergio Palao / ARASAAC. Alareunassa EU:n lippulogo.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 7.10.2022
Vielä voit ilmoittautua etäosallistujaksi seminaariin

Ydinasia-hanke huipentuu 13.10.2022 hybridinä järjestettävään Mitä sanoit? -seminaariin, jossa keskustellaan kielellisen saavutettavuuden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla sekä esitellään hankkeen aikana tuotettua materiaalia ja testiryhmän terveisiä. Seminaarissa on mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä paneelikeskustelu.

Vielä voit ilmoittautua etäosallistujaksi seminaariin!

Puhekuplassa on kysymys: Mitä sanoit?

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 29.9.2022
Blogi “Tulevaisuuden sote-keskus – onko siellä sijaa selkokielelle?”

Tulevaisuuden sote-keskus – onko siellä sijaa selkokielelle? Tähän kysymykseen vastaa selkokielen asiantuntija Soilimaria Korhonen blogissaan. Soilimaria kirjoittaa siinä selkokielen tarpeesta, merkityksestä ja asemasta tulevaisuudessa.

Selkokielen tarve keskuudessamme kasvaa koko ajan. Selkokieltä kaivataan asiakkaiden ja potilaiden, mutta yhtä lailla myös työntekijöiden arkeen esimerkiksi helpompina, ymmärrettävämpinä ja johdonmukaisempina teksteinä vastaanotoilla ja verkossa. Lue mielenkiintoinen blogi kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Sairaalarakennuksen yläpuolella on hoitavat kädet.
Papunet-kuvapankki, papunet.net, Kuvako. Alareunassa EU:n lippulogo.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 27.9.2022
Mitä sanoit? -seminaari Kuopion medianäytöillä

Ydinasia-hankkeen seminaarimainos, jossa on puhekuplassa kysymys "Mitä sanoit?"
Kuva: Ydinasia-hankkeen seminaarimainos

Nyt ensi viikolla silmät auki! Viikolla 40 on Kuopion kaupungin medianäytöillä nähtävillä mainoksia Ydinasia-hankkeen seminaarista. Huomaathan, että seminaarin nimi on tarkentunut Mitä sanoit? -seminaariksi.

Mitä sanoit? -seminaarissa keskustellaan kielellisen saavutettavuuden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla sekä esitellään hankkeen aikana tuotettua materiaalia ja testiryhmän terveisiä. Seminaarissa on mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä paneelikeskustelu.

Mitä sanoit? -seminaari pidetään 13.10.2022 klo 13-16 Savonia-ammattikorkeakoulun Kampussydämessä Kuopiossa, Microkatu 1, A-ovi. Paikalle mahtuu joukko seminaarivieraita, ja tilaisuutta voi seurata myös verkossa. 

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 19.9.2022
Etävuorovaikutuksen koulutukset lokakuussa

Etäpalvelujen määrä kasvaa jatkuvasti. Koronapandemia on osaltaan vauhdittanut digitaalisten palvelujen käyttöönottoa. Tämä muutos vaikuttaa työn tekemiseen myös sosiaali- ja terveysalalla. Tarvitaan etävuorovaikutuksen taitoja.

Ydinasia-hanke järjestää kaksi samansisältöistä etävuorovaikutuksen koulutusta 11.10. ja 25.10. Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Etävuorovaikutuksen koulutuksissa pureudutaan seuraaviin kysymyksiin:

Kuinka voin huomioida etätyöskentelyssäni erilaisia asiakkaita ja potilaita sekä heidän kielellisiä tarpeitaan? 

Millaisia erityispiirteitä on etätulkkauksella ja mobiilitulkkauksella verrattuna läsnäolotulkkaukseen?

Mitä minun tulee ottaa huomioon silloin, kun en ole keskustelukumppanini kanssa samassa tilassa?

Tulisiko puhelinasioinnissa kiinnittää erityistä huomiota joihinkin asioihin?

Henkilö soittaa toiselle kuvayhteydellä. Henkilön kuva näkyy näytöllä ja toisen henkilön kuva näkyy pienem-mässä ruudussa. He ovat etävuorovaikutuksessa. Papunet-kuvapankin kuva. Kuvan alareunassa on EU:n lippu-logo.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Kuvako. Alareunassa EU:n lippulogo.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 12.9.2022
Seminaariohjelma ja ilmoittautuminen

Seminaari pidetään Savonia-ammattikorkeakoulun Kampussydämessä Kuopiossa 13.10.2022. Paikalle mahtuu joukko seminaarivieraita, ja tilaisuutta voi seurata myös verkossa. Seminaari on kaikille saavutettava. Seminaarissa on kirjoitustulkit ja viittomakielen tulkit.

OHJELMA:

klo 13.00—13.20 Tervetuloa
Mitä on kielellinen saavutettavuus?  Millä keinoilla sitä edistetään sosiaali- ja terveysalalla, ja miten ammattilaiset voivat itse vaikuttaa arjessaan kielelliseen saavutettavuuteen?  
Video: Kielellisen saavutettavuuden esteitä

klo 13.20—13.35 Testiryhmän ääni
Koonti testiryhmätoiminnasta.
Video: Testiryhmän ääni
Kokemusasiantuntijan puheenvuoro (Taina Intke-Sutinen)

klo 13.35—13.40 Yleisö- ja chat-kysymykset

klo 13.40—14.10 Saavutettava sote: Ajankohtaiset normit ja käyttäjänäkökulman huomiointi
Saavutettavuusasiantuntija Senni Hirvonen, Avaava Oy 

klo 14.10—14.15 Yleisö- ja chat-kysymykset

klo 14.15—14.35 Tauko ja tarjoilua 

Klo 14.35—14.55 Selkoa suoneen ja ymmärrystä verenkiertoon
Selkokielikoordinaattori Riikka Törnroos ja selkokielen asiantuntija Soilimaria Korhonen

klo 14.55—15.00 Yleisö- ja chat-kysymykset

klo 15.05—15.35 Paneelikeskustelu
Keskustelijat: Viestintäjohtaja Petteri Alanko Kuopion yliopistollisesta sairaalasta, ylihoitaja Päivi Eskelinen Kuopion kaupungilta ja koulutuspäällikkö Tytti Luoma Humanistisesta ammattikorkeakoulusta
Juontajat: projektipäällikkö Tanja Gavrilov ja selkokielen asiantuntija Soilimaria Korhonen

klo 15.35—15.45 Yleisö- ja chat-kysymykset

klo 15.45—16.00 Loppukoonti

VINKKI! Ennen seminaaria klo 11.00–12.45 voit poiketa Pimé Caféssa.

Ovi on auki ja henkilö toivottaa tervetulleeksi. Alareunassa on EU:n lippulogo.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Kuvako. Alareunassa EU:n lippulogo.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 5.9.2022
Seminaariin tulossa hyviä puhujia ja panelisteja

Olemme saaneet Ydinasia-hankkeen seminaariin hyviä puhujia ja panelisteja. 13.10.2022 hybridinä järjestettävässä seminaarissa keskustellaan kielellisen saavutettavuuden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla. Seminaarissa esitellään myös hankkeen aikana tuotettua materiaalia ja testiryhmän terveisiä.

Varmistuneet puhujat/panelistit

Petteri Alanko, viestintäjohtaja/KYS.  Petteri on ikuinen oppija, joka on ollut kehittämässä viestintää korkeakoulusektorilla ja terveydenhuollon alalla. Selkeys ja saavutettavuus haastavat Petteriä viestinnän toteuttamisessa päivittäin.

Päivi Eskelinen, ylihoitaja/Kuopion kaupunki. Asiakas- ja potilasturvallisuus ja erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat asiakkaat ovat lähellä Päivin sydäntä. Päivillä on pitkä työkokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta, aina perhepalveluista ikääntyneiden palveluihin. Hänelle laadukkaat ja turvalliset palvelut, hyvinvoiva henkilöstö sekä jatkuvasti kehittyvä toiminta ovat toimintaa ohjaavia kulmakiviä.

Senni Hirvonen, saavutettavuusasiantuntija/Avaava Oy:stä. Senni Hirvonen on saavutettavuusasiantuntija (CPACC) ja juuri valmistunut erityisopettaja. Hänen vahvinta osaamisaluettaan ovat näkövammaisten ihmisten saavutettavuustarpeet. Senni on syntymästään saakka sokea ja käyttää digitaalisia palveluja ruudunlukijalla.

Soilimaria Korhonen, selkoviestinnän asiantuntija/Savonia-ammattikorkeakoulu. Soilimaria Korhonen on selkoviestinnän asiantuntija, opettaja ja kouluttaja, joka on erikoistunut sosiaali- ja terveysalan selkokieleen, sekä sen omaksumiseen ja oppimiseen.

Tytti Luoma, koulutuspäällikkö/Humanistinen ammattikorkeakoulu. Tytti on kielellisen saavutettavuuden asiantuntija, hallitusammattilainen, poliitikko, tulkki, opettaja ja koulutuspäällikkö, joka on kiinnostunut edistämään yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa poistamalla informaation ja kommunikaation esteitä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, palveluissa ja tuotteissa. Tulkkikouluttajana hän on perehtynyt erityisesti siihen, kuinka yhteinen kieli löytyy kaikenlaisissa tilanteissa tulkin avulla.

Riikka Törnroos, selkokielikoordinaattori/Satasairaala. Riikka Törnroos kertoo, että sairaalan kieli on vaikeaa, mutta sairaalan antamien ohjeiden ymmärtäminen erittäin tärkeää. Siksi Satakunnan sairaanhoitopiiri tarjoaa potilailleen ja asiakkailleen potilasohjeita selkokielellä. 

Lisätietoa seminaarista

Ennen seminaaria klo 11.00–12.45 voit poiketa Pimé Caféssa. Haista, maista, kuule ja tunne mieleenpainuvasti, millaista on elää pieni hetki sokean arkea. Pimé Café on pimennetty kahvila, jossa Keski-Suomen ja Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n näkövammaiset jäsenet ovat tarjoilijoina ja avustajina näkeville.

 • Seminaari toteutetaan saavutettavuuden AAA-standardien mukaisesti.
 • Seminaarissa on kirjoitustulkit ja viittomakielen tulkit.
 • Seminaarissa keskustellaan kielellisen saavutettavuuden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla
 • Seminaarissa on mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä paneelikeskustelu
 • Seminaarissa esitellään hankkeessa tehtyjä videoita, jotka ovat osa sosiaali- ja terveysalan perehdytysmateriaalia

Värivalokuva Petteri Alangosta
Petteri Alanko, KYS.
Värikuva Päivi Eskelisestä.
Päivi Eskelinen, Kuopion kaupunki.
SEnni Hirvonen Avaava Oy:stä.
Senni Hirvonen, Avaava Oy.
Vuoden selväsanainen 2021 Soilimaria Korhonen
Soilimaria Korhonen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Värivalokuva Tytti Luomasta.
Tytti Luoma, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Värivalokuva Riikka Törnroosista.
Riikka Törnroos, Satasairaala.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 26.8.2022
Selkokielen tietopankki on avoinna

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, verkkosivujen kehittäjät, sisällöntuottajat ja päivittäjät sekä potilas- ja asiakasohjeiden kirjoittajat!
Teille on avoinna selkokielen tietopankki OpenEdussa.

Tietopankki opastaa tuottamaan ymmärrettäviä ja selkokielisiä sosiaali- ja terveysalan tekstejä.

Näin pääset hyödyntämään selkokielen tietopankkia:

1. Ilmoittautuminen Wepropolissa osoitteessa: https://link.webropol.com/s/selkokielentietopankki

2. Kirjautumisavain OpenEduun tulee sinulle sähköpostissa

Ilmoittautumislinkki löytyy myös Ydinasia-hankkeen koulutussivuilta.

Kirjoitetun selkokielen tietopankki Savonian OpenEdussa on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka työskentelevät Pohjois-Savon alueella.

Sisältö on hyödyllinen esimerkiksi verkkosivujen kehittäjille, sisällöntuottajille ja päivittäjille sekä potilas- ja asiakasohjeiden tai tiedotteiden kirjoittajille. Organisaatiot voivat käyttää tietopakettia apuna myös uusien työntekijöiden perehdytyksessä. Tietopankki opastaa, kuinka tuottaa erilaisia sosiaali- ja terveysalan tekstejä selkokielellä, kaikille ymmärrettävästi.

Sisältöä voi hyödyntää vapaasti oman tahtiin ja poimia itselleen sopivat osat. Alustalla voi myös testata omaa osaamistaan. Tietopankki on auki tässä muodossaan marraskuun 2022 loppuun saakka.

Kuvassa on tietokoneen näyttö, jossa on Ydinasia-hankkeen logo ja idea-lamppu. Tekstissä kerrotaan, että Savonian OpenEdussa on selkokielen tietopankki Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Alareunassa on EU:n lippulogo.
Selkokielen tietopankki Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Canva.com/muokattu Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 19.8.2022
Ota Podcastit kuunteluun

Podcastien kuuntelu sopii minkä tahansa arkisen puuhastelun rinnalle. Kuunteluhetken voi itse valita. Jos silmäsi väsyvät ruudun tuijottamisesta, lepuuta niitä hetki ja kuuntele Ydinasia-hankkeen Asian ytimessä -podcasteja. Podcastit löytyvät Humanistisen ammattikorkeakoulun #Podiskelua-kanavalta Soundcloudista osoitteesta https://soundcloud.com/podiskelua/sets/asian-ytimessae

Podit voi myös lukea tekstiversioina.

Podcast 1: Kielellisen saavutettavuuden ulottuvuuksia. Ydinasia-hankkeen ensimmäisessä podcast-jaksossa avataan kielellisen saavutettavuuden ulottuvuuksia ja sitä, miten Ydinasia-hanke edistää niitä sosiaali- ja terveysalalla. Keskustelemassa ovat Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen ja selkoviestinnän opettaja Soilimaria Korhonen.

Podcast 2: Asiakkaana sote-palveluissa viittomakielisenä. Ydinasia-hankkeen toisessa podcast-jaksossa keskustellaan siitä, millaista asiointi sosiaali- ja terveyspalveluissa on viittomakielisen henkilön näkökulmasta. Keskustelemassa ovat Marja Eskelinen Kuopiosta ja hanketyöntekijä Aatu Saali Siilinjärven kunnasta. Podcastia vetää tuttuun tapaan Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen.

Podcast 3: Kieli ja vuorovaikutus. Ydinasia-hankkeen kolmannessa podcast-jaksossa pureudutaan siihen, mitä kieli oikeastaan on, ja miten vuorovaikutus näyttäytyy sosiaali- ja terveyspalveluissa. Keskustelemassa ovat tutkija, yrittäjä Elina Tapio Raami Kehittämispalvelut OY:stä ja sosiaalityöntekijä Elina Eklund. Podcastia vetää tuttuun tapaan Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen.

Podcast 4: Erikieliset sosiaali- ja terveyspalveluissa. Ydinasia-hankkeen neljännessä podcast-jaksossa katsotaan sosiaali- ja terveyspalveluita vieraskielisen näkökulmasta. Keskustelemassa ovat lehtori, sairaanhoitaja Ernest Aluoch, projektipäällikkö Gürhan Bayramoglu ja Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen.

Podcasteja on tulossa lisää syksyn aikana.

Kuvassa on mikrofoni, kuulokkeet ja ääniraita. Tekstissä pyydetään kuuntelemaan Ydinasia-hankkeen podcasteja Humanistisen ammattikorkeakoulun #Podiskelua-kanavalla Soundcloudissa.
Kuva: Ydinasia-hankkeen podcastit kuunteluun. Alareunassa on EU:n lippulogo. Canva.com/muokattu Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 12.8.2022
Seminaarissa Pimé Café

Ydinasia-hankkeen seminaari pidetään Savonia-ammattikorkeakoulun kampussydämessä 13.10.2022 klo 13. Ennen seminaaria klo 11.00–12.45 voit poiketa Pimé Caféssa. Haista, maista, kuule ja tunne mieleenpainuvasti, millaista on elää pieni hetki sokean arkea. Pimé Café on pimennetty kahvila, jossa Keski-Suomen ja Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n näkövammaiset jäsenet ovat tarjoilijoina ja avustajina näkeville.

Seminaari järjestetään hybridi-tilaisuutena, joten voit osallistua siihen myös verkossa.  Pian julkaisemme tapahtumaan ilmoittautumislinkin. Voit seurata seminaarin suunnittelua Seminaari-sivullamme.

Kuvassa on mustalla pohjalla vaaleat kahvikupin ääriviivat ja teksti ”Pimé Café”. Alanurkassa on EU:n lippulogo.
Kuva: Pimé Café/Keski-Suomen Näkövammaiset ry. EU:n lippulogo alareunassa.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 8.8.2022
Syksyn koulutukset

Tervetuloa elokuu! Nyt on aika osallistua Ydinasia-hankkeen syksyn koulutuksiin. Syyskuussa ovat uusinnat selkokielen ja tulkattujen tilanteiden koulutuksista ja lokakuussa etävuorovaikutuksen koulutukset. Maksuttomat koulutukset ovat tarkoitettu Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Syyskuu
13.9.2022 klo 12.30–16.00 Selkokieli (uusinta)
20.9.2022 klo 12.30–16.00 Tulkatut tilanteet (uusinta)

Lokakuu
11.10.2022 klo 12.30–16.00 Etävuorovaikutus
25.10.2022 klo 12.30–16.00 Etävuorovaikutus

HUOMIO! Edellisessä uutisessa on tietoa selkokielen tietopankista OpenEdussa.

Viisi henkilöä, joista yhdellä on osallistumisen merkiksi väritetty vaatteet. Papunet-kuvapankin kuva.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Sergio Palao/ARASAAC.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 1.7.2022
Selkokielen tietopankkiin voi ilmoittautua

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, verkkosivujen kehittäjät, sisällöntuottajat ja päivittäjät sekä potilas- ja asiakasohjeiden kirjoittajat!
Teille on avoinna selkokielen tietopankki OpenEdussa.

Tietopankki opastaa tuottamaan ymmärrettäviä ja selkokielisiä sosiaali- ja terveysalan tekstejä.

Näin pääset hyödyntämään selkokielen tietopankkia:

1. Ilmoittautuminen Wepropolissa osoitteessa: https://link.webropol.com/s/selkokielentietopankki

2. Kirjautumisavain OpenEduun tulee sinulle sähköpostissa

Ilmoittautumislinkki löytyy myös Ydinasia-hankkeen koulutussivuilta.

Kirjoitetun selkokielen tietopankki Savonian OpenEdussa on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka työskentelevät Pohjois-Savon alueella.

Sisältö on hyödyllinen esimerkiksi verkkosivujen kehittäjille, sisällöntuottajille ja päivittäjille sekä potilas- ja asiakasohjeiden tai tiedotteiden kirjoittajille. Organisaatiot voivat käyttää tietopakettia apuna myös uusien työntekijöiden perehdytyksessä. Tietopankki opastaa, kuinka tuottaa erilaisia sosiaali- ja terveysalan tekstejä selkokielellä, kaikille ymmärrettävästi.

Sisältöä voi hyödyntää vapaasti oman tahtiin ja poimia itselleen sopivat osat. Alustalla voi myös testata omaa osaamistaan. Tietopankki on auki tässä muodossaan marraskuun 2022 loppuun saakka.

Kuvassa on tietokoneen näyttö, jossa on Ydinasia-hankkeen logo ja idea-lamppu. Tekstissä kerrotaan, että Savonian OpenEdussa on selkokielen tietopankki Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.
Selkokielen tietopankki Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Canva.com/muokattu Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 30.6.2022
Blogi “Kielellinen saavutettavuus elää myös tiloissa”

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat meidän kaikkien peruspalveluita. Niissä pitäisi olla mahdollista asioida yhdenvertaisesti, ja ymmärtää, miten pitää toimia. Näissä palveluissa tiloilla on erityisesti merkitystä. Fyysisen tilan avulla voimme vaikuttaa myös kielelliseen saavutettavuuteen ja ymmärrettävyyteen.

Soilimaria Korhonen ja Aatu Saali kertovat blogissaan, miten kielellinen saavutettavuus elää myös tiloissa.

Käytävällä on lattiaopaste ja hyvä valaistus. Opasteita on myös katossa, seinillä ja ovissa.
Valaistus ja tiloihin sijoitetut opasteet ovat asiakkaalle erittäin tärkeitä. Kuva Kuopion terveyskeskuksesta/Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 28.6.2022
Esteettömyysdirektiivi voimaan 28.6.2022

EU:n esteettömyysdirektiivi vaatii, että viranomaiset ja yksityinen sektori tekevät tietyt tuotteet ja palvelut esteettömiksi. Direktiivi on laitettava kansallisesti toimeen jokaisessa EU-maassa 28.6.2022 mennessä. Säännösten soveltaminen alkaa kuitenkin vasta 28.6.2025. 

Tarkoituksena on varmistaa keskeisten sähköisten tuotteiden ja palveluiden esteettömyys ja siten edistää kaikkien yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua yhteiskuntaan ja itsenäiseen asiointiin. Esteettömyysdirektiivi koskee useita julkisten ja yksityisten palveluntarjoajien tuotteita ja palveluja:

 • Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät
 • Itsepalvelupäätteet, kuten maksupäätteet, pankki- ja lippuautomaatit
 • Älypuhelimet
 • Audiovisuaalisen median palveluihin pääsyyn käytettävät laitteet, kuten digiboksi, digi-tv
 • Sähköisten kirjojen lukemiseen tarkoitetut laitteet
 • Tietoliikenne- ja viestintäpalvelut
 • Liikenteeseen liittyvät palvelut, kuten verkkosivustot ja mobiilisovellukset, sähköiset matkaliput ja niiden ostaminen, reaaliaikaiset matkustustiedot’
 • Kuluttajapankkipalvelut
 • Sähköiset kirjat ja niiden käyttämiseen tarkoitetut ohjelmistot
 • Verkkokauppa
 • Hätänumeroon (112) soittaminen
 • Rakennettu ympäristö
 • Julkiset hankinnat
Kuvassa on kehä, jossa kaikki ihmiset otetaan huomioon. Tekstissä lukee, että tuotteiden ja palveluiden saavutettavuus ja esteettömyys edistävät kaikkien yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua yhteiskuntaan ja itsenäiseen asiointiin.
Esteettömyys ja saavutettavuus, Canva.com/muokattu Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 23.6.2022
Hyvää juhannusta!

Valon ja keskikesän juhlapäivän aikoihin ovat luonnonkukat kauneimmillaan. Niitä voi kerätä maljakkoon ihastuttamaan. Tai sitten voi hassutellen kerätä seitsemän erilaista kukkaa eri niityiltä ja laittaa ne tyynyn alle. Juhannusyön uniin voi sitten ilmestyä tuleva sulhanen, jos uskoo juhannustaikoihin.

Ydinasia-hanke toivottaa rentoa ja mukavaa juhannusta!

Kukkaruukussa on erilaisia luonnonkukkia.
Luonnonkukkia/Sanna Soininen

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 15.6.2022
Seminaaripäivän puhujia varmistunut.

Ennen kuin jäät lomalle, merkitsethän Ydinasia-hankkeen seminaaripäivän 13.10.2022 kalenteriisi. Paikkana on Savonia-ammattikorkeakoulun kampussydän Kuopiossa. Seminaari toteutetaan saavutettavuuden AAA-standardien mukaisesti.

Puhujiksi ovat jo varmistuneet saavutettavuusasiantuntija Senni Hirvonen Avaava Oy:stä, selkokielikoordinaattori Riikka Törnroos Satasairaalasta ja sosiaali- ja terveysalan selkokielen asiantuntija Soilimaria Korhonen Savoniasta. Täydennämme ohjelmaa ja puhujia seminaarisuunnitelmien edetessä Seminaari-sivuillemme.

Kuvan kalenterissa on avoimena vuoden 2022 lokakuu ja siinä on merkitty tähdellä 13.10. Tekstissä pyydetään merkitsemään kalenteriin Ydinasia-hankkeen seminaaripäivä 13.10.2022.
Kuva: Merkitse kalenteriin Ydinasia-hankkeen seminaaripäivä 13.10.2022. Canva.com/muokattu Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 14.6.2022
Testiryhmäpäivä Savonialla

Kesäkuun alussa vietettiin Savonia-ammattikorkeakoululla mukava hankepäivä. Päivän aikana tutustuttiin robotteihin ja simulaatiotilassa hoitovälineisiin sekä selkokieleen. Ohjelmassa oli myös palvelupolkujen tarkastelua. Hyvinvointialueesta oli kertomassa Tytti Luoma.

Tämän kevään aikana Ydinasia-hanke on järjestänyt yhteisiä tapahtumia testiryhmissä mukana olleille. Tapahtumissa olemme kuunnelleet palvelujen käyttäjiä ja keränneet kielelliseen saavutettavuuteen liittyvää tietoa kentältä.

Simulaatiotilassa oli esillä erilaisia sairaalan hoitovälineitä.
Simulaatiotilassa oli esillä erilaisia sairaalan hoitovälineitä. /Tanja Gavrilov
. Lattialla on elvytysnukke, jolla henkilö harjoittelee elvytystä.
Simulaatiotilassa harjoiteltiin elvytystä./Tanja Gavrilov
Kuvassa robotti ohjaa nostamaan kädet ylös.
Robotin vetämä jumppatuokio oli mukava./Tanja Gavrilov
Ryhmä on kokoontunut simulaatiotilassa kuuntelemaan asiantuntijan selkokielistä esitystä sairaalan hoitovälineistä.
Simulaatiotilassa tutustuttiin hoitovälineisiin./Tanja Gavrilov

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 9.6.2022
Ydinasia-hankkeen henkilöstössä muutoksia

Ydinasia-hankkeen henkilöstössä tapahtuu muutoksia. Savonia-ammattikorkeakoulun hankevastaavana toiminut Minna Kaija-Kortelainen siirtyy Savonian henkilöstöpäälliköksi 1.8.2022 alkaen. Soilimaria Korhonen Savonialta jatkaa hankevastaavana hankkeen loppuun saakka.

Kiitämme Minnaa ansiokkaasta työstä Ydinasia-hankkeen parissa ja toivotamme hänelle onnea uuteen toimeen.

Minna Kaija-Kortelainen siirtyy Savonian henkilöstöpäälliköksi 1.8.2022 alkaen.
MInna Kaija-Kortelainen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 8.6.2022
Ydinasia-hankkeen kesälomat

Ydinasia-hankkeen väki lataa kesällä akkujaan ja palaamme sitten elokuussa pirteänä töihin. Kesäkuun loppuun saakka osa meistä on paikalla, mutta heinäkuussa kaikki ovat lomalla. Toivotamme aurinkoista kesää kaikille!

Aurinko paistaa ja tekstissä kerrotaan Ydinasia-hankkeen kesälomista: Ydinasia-hanke lataa akkuja kesällä. 13.6.-30.6. paikalla Soilimaria Korhonen, Aatu Saali ja Sanna Soininen. 1.7.-30.7. hanke kesälaitumilla. 1.8.-5.8. paikalla Soilimaria Korhonen ja Aatu Saali.
Ydinasia-hankkeen kesälomat. Kuva canva.com/käsitelty Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 25.5.2022
Siilinjärven Näkökerhon päivä

”Toivottavasti emme ole koskaan valmiita, vaan pysymme kehittämisen vauhdissa”, totesi Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Kati Kantanen esitellessään tulevaa Pohjois-Savon hyvinvointialuetta Siilinjärven näkökerholle. 

24.5.2022 vietettiin Siilinjärvellä Näkökerhon päivää. Tapahtumassa saatiin tietoa Pohjois-Savon hyvinvointialueesta. Ohjelmassa oli myös Learning Cafe -työskentelyä. Learning Cafe on ryhmätyöskentelymenetelmä, jonka tarkoituksena on yhteisen keskustelun avulla rakentaa uutta tietoa ja yhteistä ymmärrystä tarkasteltavaan aiheeseen. Learning Cafen avulla saatiin arvokasta tietoa näkövammaisten kokemuksista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Kati Kantanen kertomassa Pohjois-Savon hyvinvointialueesta. Hän puhuu mikrofoniin ja näyttää esittelydioja.
Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Kati Kantanen kertomassa Pohjois-Savon hyvinvointialueesta./Aatu Saali.
Minna Kaija-Kortelainen ja Tanja Gavrilov esittelevät ajanvaraukseen liittyviä huomioita. Minna puhuu mikrofoniin ja Tanja näyttää suurelle paperille koottuja huomioita ajanvarauksesta.
Minna Kaija-Kortelainen ja Tanja Gavrilov esittelevät ajanvaraukseen liittyviä huomioita./Aatu Saali.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 24.5.2022
Blogi “Verkkosivujen ja palvelupolkujen testaus Ydinasia-hankkeessa”

Minna Kaija-Kortelainen ja Aatu Saali kirjoittavat blogissaan Siilinjärven verkkosivujen ja hoitotarvikejakelun testaamisesta.

Testeistä saatiin hyödyllistä palautetta ja huomattiin, että on varsin monta tapaa selvitä palvelupolkujen eri vaiheissa. Jotkut käyttäjistä tarvitsevat esimerkiksi ruudunlukijoita, suurennuslaseja, lukulaitteita tai tulkkeja.

Seniori on tietokoneella testaamassa Siilinjärven verkkosivuja ja hankekoordinaattori Aatu Saali seuraa sivusta.
Testiryhmäläinen testaa Siilinjärven kunnan verkkosivuja./Aatu Saali.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 16.5.2022
Etävuorovaikutuskoulutuksia syksyllä

Ydinasia-hanke järjestää kaksi samansisältöistä etävuorovaikutuksen koulutusta 11.10.2022 ja 25.10.2022 Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Etäpalvelujen määrä kasvaa jatkuvasti. Koronapandemia on osaltaan vauhdittanut digitaalisten palvelujen käyttöönottoa. Tämä muutos vaikuttaa työn tekemiseen myös sosiaali- ja terveysalalla.

Koulutuksissa tutustutaan etävuorovaikutukseen monesta näkökulmasta. Nostamme esille ajankohtaisia ja tärkeitä asioita, ja keskustelemme niistä yhdessä:

 • Mitä minun tulee ottaa huomioon silloin, kun en ole keskustelukumppanini kanssa samassa tilassa?
 • Tulisiko puhelinasioinnissa kiinnittää erityistä huomiota joihinkin asioihin?
 • Millaisia erityispiirteitä on etätulkkauksella ja mobiilitulkkauksella verrattuna läsnäolotulkkaukseen?
 • Kuinka voin huomioida etätyöskentelyssäni erilaisia asiakkaita ja potilaita sekä heidän kielellisiä tarpeitaan? 
Henkilö soittaa toiselle kuvayhteydellä. Henkilön kuva näkyy näytöllä ja toisen henkilön kuva näkyy pienemmässä ruudussa. He ovat etävuorovaikutuksessa. Papunet-kuvapankin kuva.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Kuvako.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 11.5.2022
Testiryhmäpäivä valtuustosalissa

11.5.2022 vietettiin testiryhmäpäivää ajankohtaisten asioiden merkeissä valtuustosalissa.  Testiryhmien kanssa tutustuttiin Ydinasia-hankkeen toimenpiteisiin, saatuihin palautteisiin, hyvinvointiteknologian tuotteisiin ja Kuvakom-sovellukseen. Tytti Luoma oli kertomassa Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluista.

Kuvakom-mobiilisovellus on tarkoitettu avuksi kuvilla kommunikoimiseen. Sovellus on suunniteltu erityisesti turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien tarpeisiin, mutta sitä voivat hyödyntää ketkä tahansa. Sovellus on ilmainen.

Valtuustosalissa vietettiin testiryhmäpäivää 11.5.2022. Edessä on Marjukka Nisula puhumassa ja tulkit ovat hänen vieressään. Screenillä näkyy kuva Kuvakom-sovelluksesta.
Kuvassa Marjukka Nisula tulkkien kanssa kertomassa Kuvakom-sovelluksesta./Minna Kaija-Kortelainen.
Näkymä Kuvakom-sovelluksesta, johon kuvat ovat järjestettyinä kategorioihin: Turvapaikka, VOK, Terveys, Tunteet, Raha jne.
Näkymä Kuvakom-sovelluksesta. Sovelluksen kuvat ovat järjestettyinä kategorioihin.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 4.5.2022
Ydinasia-hankkeen neljäs podcast

Ydinasia-hankkeen neljännessä podcast-jaksossa katsotaan sosiaali- ja terveyspalveluita vieraskielisen näkökulmasta. Keskustelemassa ovat lehtori, sairaanhoitaja Ernest Aluoch, projektipäällikkö Gürhan Bayramoglu ja Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen.

Asian ytimessä -podcast on Ydinasia-hankkeen julkaisusarja. Podcastit julkaistaan Humanistisen ammattikorkeakoulun #Podiskelua-kanavalla Soundcloudissa.

Kuvassa ihmiset pitävät megafonia ja sanovat, että heillä on asiaa. Kuvassa on ääniraita ja teksti: Kuuntele Ydinasia-hankkeen podcasteja Humanistisen ammattikorkeakoulun #Podiskelua-kanavalla Soundcloudissa.
Canva.com/käsitelty Sanna Soininen

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 28.4.2022
Ydinasia-hankkeen kolmas podcast

Ydinasia-hankkeen kolmannessa podcast-jaksossa pureudutaan siihen, mitä kieli oikeastaan on, ja miten vuorovaikutus näyttäytyy sosiaali- ja terveyspalveluissa. Keskustelemassa ovat tutkija, yrittäjä Elina Tapio Raami Kehittämispalvelut OY:stä ja sosiaalityöntekijä Elina Eklund. Podcastia vetää tuttuun tapaan Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen.

Asian ytimessä -podcast on Ydinasia-hankkeen julkaisusarja. Podcastit julkaistaan Humanistisen ammattikorkeakoulun #Podiskelua-kanavalla Soundcloudissa.

Kuvassa ihmiset pitävät megafonia ja sanovat, että heillä on asiaa. Kuvassa on ääniraita ja teksti: Kuuntele Ydinasia-hankkeen podcasteja Humanistisen ammattikorkeakoulun #Podiskelua-kanavalla Soundcloudissa.
Canva.com/käsitelty Sanna Soininen

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 26.4.2022
Seminaarin suunnittelu vauhdissa

Ydinasia-hankkeen seminaarin suunnittelu on vauhdissa. 26.4.2022 hanketiimi oli Savonian kampussydämessä miettimässä asiantuntijoiden kanssa teknisiä toteutuksia. Monta asiaa on otettava huomioon, jotta tilaisuudesta saadaan saavutettava. Paikalla olivat hanketiimin lisäksi Evantialta Henna Leutonen ja Savonialta Juha Laitinen, Timo Dunkel, Kari Taskinen ja Pekka Vedenpää.

Merkitse seminaaripäivä 13.10.2022 kalenteriisi. Paikkana on Savonia-ammattikorkeakoulun kampussydän Kuopiossa.

Seminaari toteutetaan saavutettavuuden AAA-standardien mukaisesti. Paikan päälle mahtuu joukko seminaarivieraita, ja tilaisuutta voi seurata myös verkossa.

 • Seminaarissa on kirjoitustulkit ja viittomakielen tulkit
 • Seminaarissa keskustellaan kielellisen saavutettavuuden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla
 • Seminaarissa on mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä paneelikeskustelu
 • Seminaarissa esitellään hankkeessa tehtyjä videoita, jotka ovat osa sosiaali- ja terveysalan perehdytysmateriaalia.

Seuraa sivuillamme seminaarin suunnittelua. Päivitämme sinne ohjelmistoa.

Savonian kampussydämen katsomossa Henna Leutonen Evantialta ja hanketiimistä Tanja Gavrilov, Aatu Saali, Minna Kaija-Kortelainen ja Soilimaria Korhonen.
Savonian kampussydämen katsomossa Henna Leutonen Evantialta ja hanketiimistä Tanja Gavrilov, Aatu Saali, Minna Kaija-Kortelainen ja Soilimaria Korhonen. /Sanna Soininen.
Kampussydämen lavalla Savonialta Juha Laitinen ja screenillä näkyy Ydinasia-hankkeen väkeä.
Lavalla Savonialta Juha Laitinen ja screenillä näkyy Ydinasia-hankkeen väkeä. /Sanna Soininen

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 24.4.2022
Siilijärven hoitotarvikejakelua testattiin

Hoitotarvikejakelun kautta voi saada maksuttomia hoitotarvikkeita lääkärin lähetteen perusteella. Hoitotarvikkeita voivat olla esimerkiksi diabeetikon hoitotarvikkeet, haavanhoitotarvikkeet, vaipat ja muut hoitosuunnitelman mukaiset tarvikkeet. Siilinjärven kunnan hoitotarvikejakelun eri vaiheita testattiin 24.4.2022. Selvitettiin, miten näkövammaiselta onnistuu jakeluautomaatin käyttö, ja mitä tulee ottaa huomioon heikkokuuloisena hoitotarvikejakelussa asioidessa.

Testiryhmät antavat arvokasta palautetta siitä, kuinka palveluja voisi kehittää helppokäyttöisemmiksi ja kaikille sopiviksi.

Tekstiviestinä saapuva ilmoitus, että hoitotarvikkeet ovat noudettavissa.
Tekstiviestinä saapuva ilmoitus, että hoitotarvikkeet ovat noudettavissa. /Aatu Saali
Henkilö käyttää apuvälineenä suurennuslaitetta.
Näkövammaisen apuvälineenä voi olla esimerkiksi suurennuslaite. /Aatu Saali
Henkilö ottaa verinäytteen sormenpäästä.
Hoitotarvikejakelun kautta saa verensokerimittaukseen liittyviä tarvikkeita. /Aatu Saali

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 13.4.2022
Selkokielen tietopankki OpenEdussa avautuu pian

Kirjoitetun selkokielen tietopankki Savonian OpenEdussa on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka työskentelevät Pohjois-Savon alueella. Linkki ilmoittautumiseen avautuu huhtikuussa 2022 Ydinasia-hankkeen verkkosivuilla https://ydinasia.humak.fi/koulutus/.

Sisältö on hyödyllinen esimerkiksi verkkosivujen kehittäjille, sisällöntuottajille ja päivittäjille sekä potilas- ja asiakasohjeiden tai tiedotteiden kirjoittajille. Organisaatiot voivat käyttää tietopakettia apuna myös uusien työntekijöiden perehdytyksessä.

Tietopankki opastaa, kuinka tuottaa erilaisia sosiaali- ja terveysalan tekstejä selkokielellä, kaikille ymmärrettävästi.

Sisältöä voi hyödyntää vapaasti oman tahtiin ja poimia itselleen sopivat osat. Alustalla voi myös testata omaa osaamistaan. Tietopankki on auki tässä muodossaan marraskuun 2022 loppuun saakka.

Kuvassa on lamppu ja vinkki tulevasta selkokielen tietopankista.
Linkki koulutukseen avautuu pian! Canva.com/muokattu Sanna Soininen

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 8.4.2022
Vuorelan hoitotarvikejakelun testaus

Perjantaina 8.4.2022 testattiin Vuorelan neuvolassa hoitotarvikejakelua eri kohderyhmien kanssa. Saimme taas arvokasta tietoa testiryhmäläisiltä.

 • Automaatti oli helppokäyttöinen!
 • Tekstiviestinä tulleet ohjeet olivat selkeitä.
 • QR-koodin ohjeet jäivät ehkä vähän mystisiksi.


Ydinasia-hanke tekee koko ajan työtä selkeän ja ymmärrettävämmän vuorovaikutuksen parissa. Testiryhmätoiminnan lisäksi koulutamme ja teemme podcasteja ja blogeja. Hankkeessa suunnitellaan myös sote-alan käyttöön kehittämistyökalu ja videosarja.  Tulossa on myös loppuseminaari.

Kuvassa Siilinjärven hankekoordinaattori Aatu Saali hoitotarvikejakelupisteellä.
Kuvassa Siilinjärven hankekoordinaattori Aatu Saali hoitotarvikejakelupisteellä./Minna Kaija-Kortelainen.

___________________________________________________________________________________________

Uutinen 6.4.2022
Seminaarin suunnittelu on aloitettu

Ydinasia-hanke suunnittelee parhaillaan syksyllä pidettävää seminaaria. Merkitse seminaaripäivä 13.10.2022 kalenteriisi. Paikkana on Savonia-ammattikorkeakoulun kampussydän Kuopiossa.

Seminaari toteutetaan saavutettavuuden AAA-standardien mukaisesti. Paikan päälle mahtuu joukko seminaarivieraita, ja tilaisuutta voi seurata myös verkossa.

 • Seminaarissa on kirjoitustulkit ja viittomakielen tulkit
 • Seminaarissa keskustellaan kielellisen saavutettavuuden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla
 • Seminaarissa on mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä paneelikeskustelu
 • Seminaarissa esitellään hankkeessa tehtyjä videoita, jotka ovat osa sosiaali- ja terveysalan perehdytysmateriaalia.
Kuvan kalenterissa on avoimena vuoden 2022 lokakuu ja siinä on merkitty tähdellä 13.10. Tekstissä pyydetään merkitsemään kalenteriin Ydinasia-hankkeen seminaaripäivä 13.10.2022.
Merkitse kalenteriin Ydinasia-hankkeen seminaaripäivä 13.10.2022. Canva.com/muokattu Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 4.4.2022
Blogi “Aitiopaikalla oppimassa”

Hanketyöntekijä Sanna Soininen kertoo blogissaan, miten on päässyt seuraamaan aitiopaikalta Ydinasia-hankkeen koulutuksia, joita opetusalan ammattilaiset ovat tehneet. Hänestä on ollut tosi valaisevaa ja opettavaista seurata, miten kielellisen saavutettavuuden eri osa-alueiden työkalut on viety sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten käyttöön.

Sanna kirjoittaa Savonia-ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtoreiden koulutuksien sisällöistä. Minna Kaija-Kortelainen on taustoittanut lainsäädäntöä, Soilimaria Korhonen on opettanut selkokieltä. Tanja Gavrilov ja Marjukka Nisula ovat vetäneet koulutuksia kuvakommunikoinnista, vuorovaikutuksesta ja erilaisista kielenkäyttäjistä.

Koulutuksista on saanut uusia ideoita ja työkaluja vietäväksi omaan työhönsä. Palvelut ovat yhdenvertaisia ja inhimillisempiä, kun huomioi jo työn suunnittelussa erilaiset asiakkaat ja heidän moninaiset tarpeensa, rajoitteensa tai haasteensa sekä taustalla vaikuttavan lakiviidakon.

Kuvassa on kartta ja siinä on kysymysmerkki, miten löytää perille. Kun siihen lisää ohjauksen, on lopputuloksena uudet ideat ja opit omaan työhönsä.
On helpompi löytää perille, kun saa ohjausta. Samalla koulutuksissa saa uusia ideoita ja työkaluja vietäväksi omaan työhönsä. Canva.com/muokattu Sanna Soininen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 30.3.2022
Ensimmäinen testiryhmäpäivä näkövammaisille

Tämän kevään aikana Ydinasia-hanke järjestää yhteisiä tapahtumia esimerkiksi näkövammaisille, puhevammaisille ja kehitysvammaisille. Tapahtumissa testiryhmien kanssa käsitellään heidän toivomiaan asioita.

Eri päivien ohjelmissa esimerkiksi
• selvitetään videoiden ja esitteiden tulkitsemista näkövammaisten näkökulmasta
• tutustutaan robotteihin (moniaistityyny, kissarobotti, jumppa robotin ohjauksella)
• tutustutaan simulaatiotilassa hoitovälineisiin (selkokieli)
• tutustutaan tulkattuihin tilanteisiin
• kuullaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston edustajaa ja esitetään hänelle kysymyksiä

29.3.2022 vietettiin näkövammaisten testiryhmäpäivää Puistokartanon opistosalissa. Tavoitteena oli yhteisen ymmärryksen rakentaminen ja kielelliseen saavutettavuuteen liittyvä tiedonkeruu kentältä. Testiryhmä tutustui Kuopion terveyskeskuksen tiloihin kuvamateriaalin kuvailun avulla, kirjallisiin diabetes-oppaisiin, moniaistisia kuuntelukokemuksia antavaan tyynyyn, kosketukseen ja liikkeeseen reagoivaan Hyrri-robottikissaan sekä silmän rakennemalliin.

Humanistisen ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö Tytti Luoma kertoi tilaisuudessa hyvinvointialueesta. Pohjois-Savon alueelle on mahdollisesti tulossa useita vammaiskeskuksia, joissa myös näkövammaisten asioita hoidetaan. Hyvinvointialueella puhututtaa tällä hetkellä erityisesti palveluverkko. Miten palveluja tuotetaan jatkossa, tarjotaanko osa palveluista pyörien päällä ja digitaalisesti erityisesti maaseutualueille?

Vaaleanruskea Hyrri-robottikissa makaa moniaistisia kuuntelukokemuksia antavan tyynyn päällä.
Moniaistisia kuuntelukokemuksia antavan tyyny ja robottikissa. Hyrri-robottikissa vastaa kosketukseen ja liikkeeseen samalla tavalla kuin oikea kissa tekisi./Minna Kaija-Kortelainen
Tytti Luoma puhumassa. Pöydällä on silmän rakennemalli.
Tytti Luoma puhumassa. Pöydällä on silmän rakennemalli./Minna Kaija-Kortelainen
Jalustalla oleva silmän rakennemalli.
Silmän rakennemalli/Minna Kaija-Kortelainen

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 21.3.2022
Tulkatut tilanteet -koulutukset alkavat

Milloin minun täytyy tilata tulkki? Ketä voin käyttää tulkkina? Mitä eroa on puhuttujen kielten tulkeilla ja viittomakielen tulkeilla? Voinko luottaa tulkkiin? Jos tulkin tilaamiseen ja tulkin käyttöön liittyvät kysymykset askarruttavat, tule Ydinasia-hankkeen toteuttamaan koulutukseen.

Pohjois-Savon sote-ammattilaisille suunnatuissa maksuttomissa koulutuksissa tutustutaan tulkattuihin vuorovaikutustilanteisiin sote-alalla ja perehdytään tulkin rooliin, vastuisiin ja velvollisuuksiin. Opettajana on Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtori Marjukka Nisula.

KOLME SAMANSISÄLTÖISTÄ KOULUTUSTA:
5.4.2022 klo 8.30–12.00
19.4.2022 klo 12.30–16.00
20.9.2022 klo 12.30–16.00

VINKIT MUISTA KOULUTUKSISTA:

 • Uusintakoulutus vuorovaikutuksesta 10.5.2022
 • Uusintakoulutus erilaisista kielenkäyttäjistä 17.5.2022
 • Uusintakoulutus kuvakommunikoinnista 31.5.2022
 • Keväällä 2022 sote-alan sisällöntuottajille selkokielen koulutus OpenEdu-verkkoalustalla.
 • Tulossa etävuorovaikutuksen koulutus.
Tulkki tulkaa kahden henkilön välillä. Papunet-kuvapankin kuva.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Kuvako.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 3.3.2022
Fyysisten tilojen testaukset

Ydinasia-hanke on aloittanut fyysisten tilojen testaukset Kuopion terveyskeskuksella. Havainnoimme eri testiryhmien toimintaa esimerkiksi lääkärille ilmoittautumisessa. Tulossa ovat myös Siilinjärven hoitotarvikejakelun testaukset. Testiryhmät antavat arvokasta palautetta siitä, kuinka palveluja voisi kehittää helppokäyttöisemmiksi ja kaikille sopiviksi.

Ydinasia-hanke tekee koko ajan työtä selkeän ja ymmärrettävämmän vuorovaikutuksen parissa. Testiryhmätoiminnan lisäksi koulutamme ja teemme podcasteja ja blogeja. Hankkeessa suunnitellaan myös sote-alan käyttöön kehittämistyökalu ja videosarja.  Tulossa on myös loppuseminaari.

Kuopion terveyskeskuksen ilmoittautumispiste. Tiskillä on Kela-kortin viivakoodilukija ja maksupääte. Opasteita on kiinnitetty välilasiin.
Kuva: Kuopion terveyskeskuksen ilmoittautumispiste/Sanna Soininen

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 17.2.2022
Podcastit Soundcloudissa

Ydinasia-hankkeessa tuotettavat podcastit kannattaa ottaa kuunteluun. Podcastit julkaistaan toistaiseksi Humanistisen ammattikorkeakoulun #Podiskelua-kanavalla Soundcloudissa.

Ydinasia-hankkeen ensimmäisessä podcastissa keskusteltiin kielellisestä saavutettavuudesta ja siitä, miten Ydinasia-hanke edistää sitä sosiaali- ja terveysalalla. Keskustelemassa olivat Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen ja selkoviestinnän opettaja Soilimaria Korhonen.

Ydinasia-hankkeen toisessa podcastissa keskusteltiin siitä, millaista asiointi sosiaali- ja terveyspalveluissa on viittomakielisen henkilön näkökulmasta. Keskustelemassa olivat Marja Eskelinen Kuopiosta ja hanketyöntekijä Aatu Saali Siilinjärven kunnasta. Podcastia veti tuttuun tapaan Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen.

VINKKI! Kolmannen podcastin aiheena on kieli ja vuorovaikutus ja se on tulossa julkaisuun lähiaikoina.

Kuvassa ihmiset pitävät megafonia ja sanovat, että heillä on asiaa. Kuvassa on ääniraita ja teksti: Kuuntele Ydinasia-hankkeen podcasteja Humanistisen ammattikorkeakoulun #Podiskelua-kanavalla Soundcloudissa.
Canva.com/käsitelty Sanna Soininen

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 14.2.2022
Hyvää ystävänpäivää

Ydinasia-hanke korostaa ystävänpäivänä hyvän ystävän ominaisuuksia vuorovaikutuksessa:

 • Hyvä ystävä on läsnä ja kuuntelee.
 • Hyvä ystävä antaa sinulle aikaa ja ymmärtää sinua.
 • Hyvä ystävä löytää yhteisen kielen.

Hyvää ystävänpäivää!

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 8.2.2022
Blogi “Palvelumuotoilun keinot apuna Ydinasia-hankkeessa”

Palvelumuotoilun keinoin voidaan saavuttaa parempia palveluja, tyytyväisempiä asiakkaita ja tehokkaampia prosesseja ihmiskeskeisellä lähestymistavalla. Näitä keinoja olemme hyödyntäneet myös Ydinasia-hankkeessa. Tärkeintä on tunnistaa ihan kaikkien asiakkaiden tarpeet ja ongelmat ja tuottaa heille käyttäjälähtöisiä ja -ystävällisiä sekä yhdenvertaisia palveluita. Design for all -suunnittelumallilla palveluista muotoutuu automaattisesti sellaisia, että niitä voi käyttää kuka tahansa kulttuuritaustasta, kielitaidosta tai vammasta riippumatta.  Ydinasia-hankkeen projektipäällikkö Tanja Gavrilov ja hanketyöntekijä Sanna Soininen kirjoittavat blogissaan, miten hankkeessa on palvelumuotoiltu.

Kuvassa keltapaitaiset tiimin jäsenet ovat laittaneet taulukkoon tavoitteita, joita pitää saavuttaa. Taulukossa on ideoita, huomioita, kysymyksiä, muistilappuja sekä yhdenvertaisuuden symbolina vaaka.
Palvelumuotoilun keinoilla parannetaan palveluita. Kuva: Canva.com/muokattu Sanna Soininen

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 4.2.2022
Selkokielen koulutukset alkavat

Mitä selkokieli on? Miksi se on tärkeä työkalu sote-alalla? Selkokielen maksuttomassa etäkoulutuksessa saat vastaukset kysymyksiin ja opit, miten selkokieltä voi soveltaa kirjoitetussa kielessä sekä puheessa erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Koulutuksessa saat myös tietoa käännösohjelmista, tukiviittomista ja kommunikointilaitteista, jotka kääntävät kirjoitetun tekstin puheeksi. Opettajana on Savonia-ammattikorkeakoulun selkokielen lehtori Soilimaria Korhonen.

Kolme samansisältöistä koulutusta järjestetään
1.3.2022 klo 8.30–12.00,
15.3.2022 klo 12.30–16.00 ja
13.9.2022 klo 12.30–16.00.

VINKKI! Keväällä 2022 on tulossa kaikille sote-alan sisällöntuottajille selkokielen koulutus OpenEdu-verkkoalustalla. Tiedotamme tästä lisää myöhemmin.

Papunet-kuvapankin kuva. Henkilö opastaa ja neuvoo toista henkilöä puhumalla selkeästi ja näyttämällä sa-malla kirjoitettua ohjetta.
Papunet-kuvapankki, papunet.net, Kuvako.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 28.1.2022
Palautteita koulutuksista

Ovatko sote-alan ammattilaiset saaneet vuorovaikutuksen, kommunikoinnin ja kielellisen saavutettavuuden työkaluja Ydinasia-hankkeen järjestämissä koulutuksissa? Parhaimmat vastaukset saimme koulutuksiin osallistuneilta. Lue, millaisia palautteita olemme saaneet:

”Sain paljon uutta tietoa kommunikoinnin haasteista ja hyviä vinkkejä niiden ratkaisemiseksi. Opin monipuolisten ilmaisukeinojen hyödyntämisestä.”

”Opin paljon uutta asiakkaiden kohtaamisesta. Oli mukava kuulla kokemusasiantuntijan omia kokemuksia ja ajatuksia, se piti hyvin mielenkiintoa yllä.”

”Muun muassa opin, että mitä kielellinen saavutettavuus tarkoittaa sosiaali- ja terveysalalla. Opin ja oivalsin myös, että erilaisten kielenkäyttäjien määrä Suomessa on suuri.”

”Oli silmiä avaava kokonaisuus. Opin hahmottamaan, miten laaja ja monitahoinen kokonaisuus kielellinen saavutettavuus on. Sain hyviä eväitä oman työni ja työympäristöni tarkistamiseen.”

”Kuvakommunikaation toteuttamista käytännössä sekä kuvatyökalun käyttöä.”

Olemme siis oikealla tiellä, vaikka on ollut haasteellista järjestää koulutuksia etänä koronan vuoksi. Koronan tuomat haasteet ja resurssien puute alalla vaikeuttavat myös osallistumista koulutuksiimme. Siksi olemme tarjonneet mahdollisuuksia myös räätälöityihin lähikoulutuksiin.

Toivottavasti tulevat koulutuksemme saavat paljon osallistujia.

o                         Kuvakommunikointi 1.2.2022, ilmoittaudu pian!

o                         Selkokieli 1.3.2022 ja 15.3.2022

o                         Tulkatut tilanteet 5.4.2022 ja 19.4.2022

VINKKI! Keväällä 2022 on tulossa kaikille sote-alan sisällöntuottajille selkokielen koulutus OpenEdu-verkkoalustalla. Tiedotamme tästä lisää myöhemmin.

Papunet-kuvapankin kuva työpajasta. Opettajat kysyvät oppilailta palautetta ja saavat erilaisia vastauksia, joita on kuvattu puhekupliin ylös- ja alaspäin olevilla peukuilla sekä erivärisillä palloilla.
Papunet-kuvapankki, papunet.net, Kuvako.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 21.1.2022
Kuvakommunikoinnin koulutukset alkavat

Kuva tukee monissa tilanteissa puheen tai kirjoitetun tekstin ymmärtämistä. Kuvan avulla joidenkin henkilöiden on helpompi myös ilmaista itseään. Kuvalla voidaan myös havainnollistaa sisältöä, jonka ymmärtäminen on vaikeaa.

Ydinasia-hankkeen kuvakommunikoinnin koulutukset pidetään 25.1.2022 ja 1.2.2022. Koulutuksessa oppii, kuinka kuvia käytetään kommunikoinnin ja vuorovaikutustilanteiden tukena. Koulutuksessa saa tietoa kuvasta kommunikoinnin välineenä sekä tietoa erilaisista kuvatyökaluista, joita voi hyödyntää omassa työssään.

Opettajina Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtorit Tanja Gavrilov ja Marjukka Nisula. Mukana myös harjoittelija Sanna Arola.

Henkilö näyttää kahta kuvaa, joista toinen henkikö valitsee toisen kuvan ja ilmaisee ymmärryksen. Papunet-kuvapankin kuva kuvakommunikoinnista.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Kuvako.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 11.1.2022
Ydinasia-hankkeen toinen Podcast

Ydinasia-hankkeen toisessa podcast-jaksossa keskustellaan siitä, millaista asiointi sosiaali- ja terveyspalveluissa on viittomakielisen henkilön näkökulmasta. Keskustelemassa ovat Marja Eskelinen Kuopiosta ja hanketyöntekijä Aatu Saali Siilinjärven kunnasta. Podcastia vetää tuttuun tapaan Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen.

Henkilöt kommunikoivat kuvassa viittomakielellä.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Sergio Palao / ARASAAC.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 30.12.2021
Haasta itsesi ja opi uutta ensi vuonna

Haasta itsesi ja opi lisää ensi vuonna. Kielellisen saavutettavuuden osaamista tarvitaan.

Sote-henkilöstön koulutukset jatkuvat vuonna 2022 seuraavasti:

 • Erilaiset kielenkäyttäjät 18.1.2022 ja 20.1.2022
 • Kuvakommunikointi 25.1.2022 ja 1.2.2022
 • Selkokieli 1.3.2022 ja 15.3.2022
 • Tulkatut tilanteet 5.4.2022 ja 19.4.2022
Henkilö opettaa toiselle henkilölle jotain uutta. Molemmat hymyilevät tyytyväisinä. Puhekuplissa on kysymys-merkki ja huutomerkki.
Kuva: Papunet-kuvapankki/oppia uutta/@Sclera

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 17.12.2021
Blogi “Kurkistus Ydinasia-hankkeen arkeen: Lehtori työpajojen, uuden työyhteisön ja työn tuunaamisen parissa” 

Ydinasia-hankkeen projektipäällikkö Tanja Gavrilov kertoo blogissaan, miten hanketyö on avannut ammattikorkeakoululehtorin työhön aivan uusia ulottuvuuksia. Hanketyössä työyhteisö ja työtehtävät muuttuvat ja moninaistuvat. Lue lisää aiheesta Tanjan blogista.

Kuvassa on Ydinasia-hankkeen projektipäällikkö ja lehtori Tanja Gavrilov.
Tanja Gavrilov, projektipäällikkö ja lehtori.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 15.12.2021
Joulurauhaa ja saavutettavaa uutta vuotta

Vuonna 2022 Ydinasia-hanke jatkaa työtään selkeän ja ymmärrettävämmän vuorovaikutuksen parissa. Luvassa on koulutuksia, testiryhmätoimintaa, podcasteja, blogeja, videoita ja loppuseminaari. Hankkeessa suunnitellaan myös sote-alan käyttöön kehittämistyökalu.

Hankeväki rauhoittuu joulun viettoon ensi viikon aikana ja toivottaa kaikille joulurauhaa ja saavutettavaa uutta vuotta.

Keltaisella pohjalla lukee "Toivotamme joulurauhaa ja saavutettavaa uutta vuotta". Punaisen joulupallon sisällä lukee "Jatketaan yhteistyötä ensi vuonna".

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 30.11.2021
Joulukalenteri tulossa

Ydinasia-hanke julkaisee joulukuussa joulukalenterin Facebookissa. Koska kielellinen saavutettavuus on hankkeessamme tärkeää, jaamme joulukalenterin jokaisesta luukusta vinkkejä selkeämpään ja ymmärrettävämpään vuorovaikutukseen.

Punaisessa joulupallossa lukee "vinkkejä". Keltaisella pohjalla lukee, että Ydinasia-hankkeen joulukalenteri tulee Facebookiin.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 2.11.2021
Toinen Mitä sanoit? -työpaja

Toisessa Ydinasia-hankkeen etätyöpajassa tutustuttiin erilaisiin kielenkäyttäjiin. Käsittelimme asiaa niin työyhteisöjen kuin potilas- ja asiakaskohtaamisistenkin näkökulmista. Pohdimme erilaisia kielellisiä haasteita, joita kohtaamme työelämässä. Haasteita voi syntyä, jos kohtaamme erikielisiä ihmisiä. Myös sairauden tai vamman aiheuttamat haasteet ymmärtämisessä tai ymmärretyksi tulemisessa voivat haastaa meitä erilaissa kohtaamisissa.

Puheenvuoron 2.11. saivat muun muassa kokemusasiantuntija Liisa Mertala, jonka mukaan CP-vamma kuuluu ja näkyy hänessä, sekä selkokielen asiantuntija Soilimaria Korhonen. Korhonen kertoi erilaisista kielenkäyttäjistä sosiaali- ja terveysalan kohtaamistilanteissa. Ääneen pääsi myös yliopettaja Lena Segler-Heikkilä, joka johdatteli meitä pohtimaan muun muassa vuorovaikutusta estäviä tekijöitä.

Kuvassa selkokielen asiantuntija Soilimaria Korhonen. Taustalla Minna Kaija-Kortelainen.
Kuvassa Savonia-ammattikorkeakoululta Soilimaria Korhonen ja Minna Kaija-Kortelainen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 19.10.2021
Blogi “Kuvat viestinnän tukena”

Kuvilla voi kertoa ja tukea sanomaa sekä saavuttaa erilaisia kohderyhmiä. Kuvat ovat itseasiassa todella vahvoja viestin välineitä. Kielellisen saavutettavuuden näkökulmasta ei riitä, että kuva saa katsojan huomion. Sen on myös tuettava sanomaa ja täytettävä mielellään selkokuvan kriteerit. Kuvat ovat usein ratkaisevassa roolissa niin tiedottamisessa kuin mainostamisessakin. Oikein kohdennetut ja valitut kuvat voivat selkeyttää viestintää ja auttaa katsojaa ymmärtämään ja tulkitsemaan näkemäänsä ilman tekstiäkin. Lue lisää aiheesta Kuopion kaupungin hanketyöntekijän Sanna Soinisen kirjoittamasta blogista.

Kuvassa kaksi henkilöä katselevat iloisena valokuvia.
Kuva: Papunet-kuvapankki, papunet.net, Sclera, muokattu versio

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 14.10.2021
Kasvatetaan sote-henkilöstön kielellistä osaamista Pohjois-Savon alueella

Ydinasia-hankkeen Mitä sanoit? -työpajojen tarjontaa laajennetaan koko Pohjois-Savon alueelle. Samalla tarjoamme mahdollisuutta lähiopetukseen eli työpajoja omiin työpisteisiin. Selvitämme parhaillaan myös aiheeseen liittyvän verkkokurssin toteuttamista.

Kannattaa siis seurata uutisiamme. Ydinasia-hanke haluaa tavoittaa mahdollisimman laajasti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ja antaa heille vuorovaikutuksen, kommunikoinnin ja kielellisen saavutettavuuden työkaluja. Näitä välttämättömiä taitoja tarvitaan mm. lainsäädännön, väestön ikääntymisen, palvelujen digitalisoitumisen ja erityisryhmien takia. Jokaiselle ihmiselle pyrittävä luomaan yhdenvertaiset mahdollisuudet selvitä ja saada apua sote-ympäristössä. Kun osaaminen kehittyy, ihmiset ymmärtävät ja tulevat ymmärretyiksi palvelujen äärellä paremmin. Meidän kaikkien asiointi on helpompaa, kun palvelujen suunnittelussa on huomioitu erilaiset palvelujen käyttäjät.

Puhekuplassa on kysymys: Mitä sanoit?

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 1.10.2021
Blogi “Kielellisen saavutettavuuden osaaminen Ydinasia -hankkeen tavoitteena”

Ydinasia-hankkeen työntekijä, KM, lehtori ja viittomakielen ja puhevammaisten tulkki, Marjukka Nisula kertoo blogissaan testiryhmistä tiedonlähteenä. Mitä asioita testataan? Miten testituloksia hyödynnetään mm. sosiaali- ja terveyshuollon henkilökunnan koulutuksissa? Jos kiinnostuit aiheesta, lue Marjukan blogista lisää.

Kaksi henkilöä yrittävät kommunikoida, mutta eivät ymmärrä toisiaan.
Papunet-kuvapankki: “ei ymmärrä toista”, @Kuvako

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 30.9.2021
Testiryhmätoiminta alkanut

Ydinasia-hankkeen testiryhmätoiminta on hyvässä vauhdissa. Testiryhmät testaavat Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveyspalveluja. Palveluja ovat esimerkiksi asiakaskohtaamiset, ajanvaraus ja verkkosivut. Testiryhmät antavat arvokasta palautetta siitä, kuinka palveluja voisi kehittää helppokäyttöisemmiksi. Tavoitteena on parantaa kielellistä saavutettavuutta sosiaali- ja terveydenhoidon palveluissa.

Testiryhmässä arvioidaan esimerkiksi

 • miten helppoa tiedon löytäminen on verkkosivuilta
 • onko sosiaali- ja terveyspalveluiden rakennuksissa helppo liikkua
 • onko hoitoon ja tutkimuksiin helppo hakeutua
 • ovatko saadut ohjeet ymmärrettäviä.
Sinisävyinen piirroskuva, jossa kaksi henkilöä kävelevät ylämäkeen hymyillen, ja toisiaan tukien. Kuvan alalaidassa on viittomakielen tulkkauksen symboli, tablettitietokoneen kuva sekä kynä ja paperi.
Papunet-kuvapankki: tuki kommunikaatiossa.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 22.9.2021
Ensimmäinen Mitä sanoit? -työpaja

Ensimmäisessä työpajassa 21.9. perehdyttiin vuorovaikutuksen perusasioihin ja kiinnitimme huomiota väärinymmärrysten minimoimiseen erilaisissa kohtaamisissa. Työpajan tavoitteena oli yhteisen ymmärryksen rakentaminen kielellisestä saavutettavuudesta.

Tutustuimme työpajassa myös kielellisen saavutettavuuden taustalla vaikuttavaan lainsäädäntöön. Teimme työpajassa näkyväksi sosiaali- ja terveysalan kasvokkaisia ja digitaalisia palvelupolkuja, ja niissä tapahtuvia kielellisiä kohtaamisia.

Toinen samansisältöinen työpaja järjestetään ti 5.10. klo 12.30–16.00.

Puhekuplassa on kysymys: Mitä sanoit?

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 3.9.2021
Blogi “Ydinasia-hanke – oikealla asialla

Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden hankekoordinaattori Aatu Saali kirjoittaa blogissaan osaamiskartoituksen tuloksista. Osaamiskartoituksessa kysyttiin Siilinjärven kunnan ja Kuopion kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön osaamista kielellisen saavutettavuuden saralla. Vastauksista löytyi niin hyviä kuin myös huolestuttaviakin asioita. Lue lisää blogista.

Osaamiskartoitukseen osallistuneiden taustatiedot. Vastaajia Siilijärveltä 60 % ja Kuopiosta 40 %.
Taustatiedot vastaajista. Kuva: Aatu Saali

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 24.8.2021
Ydinasia-hankkeen ensimmäinen Podcast

Ydinasia-hankkeen Podcastit julkaistaan Humanistisen ammattikorkeakoulun #Podiskelua-kanavalla Soundcloudissa. Ydinasia-hankkeen ensimmäisessä podcast-jaksossa avataan kielellisen saavutettavuuden ulottuvuuksia ja sitä, miten Ydinasia-hanke edistää niitä sosiaali- ja terveysalalla. Keskustelemassa ovat Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna-Kaija Kortelainen ja selkoviestinnän opettaja Soilimaria Korhonen.

Kuunteleva henkilö pitää kättään korvan takana, Papunetin kuvapankki.
Papunet kuvapankki/kuunnella/© Sergio Palao/ARASAAC

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 18.8.2021
Mitä sanoit? - kielellisen saavutettavuuden etätyöpajat  

Ydinasia-hanke järjestää syksyllä 2021 ja keväällä 2022 viisi erilaista kielellisen saavutettavuuden etätyöpajaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Jokaisesta työpajasta tarjotaan kaksi samansisältöistä koulutusta eri ajankohtina, jotta mahdollisimman moni pääsee mukaan.

Mitä sanoit? -etätyöpajoissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ammentavat tietoja ja taitoja, joiden avulla he voivat kehittää kielellisen saavutettavuuden osaamista. Osaamista tarvitaan sekä kasvokkaisissa että digitaalisissa asiakaskohtaamisissa. Kielellisen saavutettavuuden toteutuminen mahdollistaa kaikkien tasavertaisen ymmärtämisen ja ymmärretyksi tulemisen kielellisestä   taustasta riippumatta.  

Puhekuplassa on kysymys: Mitä sanoit?

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 12.7.2021
Blogi “Helppo polku asiakkaalle”

Kuopion kaupungin hanketyöntekijä Sanna Soininen kertoo blogissaan terveydenhuollon asiakaspolkujen alkukartoituksesta ja paljastuneista ongelmakohdista. Helppo ja yhdenvertainen asiakaspolku kaikille terveydenhuollon asiakkaille on kaunis tavoite.

Katso video ja kuvittele, että astut sisään Kuopion terveyskeskukseen. Automaattiovet avautuvat, ja tila on avoin. Tulija huomaa heti, että oikealla on ilmoittautumispiste ja vasemmalla puolella hissit, ja seinillä on opasteita tiloista. Kuulostaa selkeältä. Kuvittele seuraavaksi sama tilanne niin, että et näkisi, kuulisi tai et pystyisi itsenäisesti liikkumaan. Tai jos et ymmärtäisi kieltä tai kokonaisuus katoaisi liiallisen informaation myötä. Joillekin helppo saapuminen terveyskeskukseen voi olla erittäin hankalaa.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 29.6.2021
Seuraa viestintäämme

Ydinasia-hankkeen viestinnän tavoitteena on lisätä hankkeen tunnettavuutta ja kertoa sen toiminnoista, edistymisestä sekä tavoitteista avoimesti ja helposti lähestyttävällä tavalla eri kohderyhmille. Seuraa uutisiamme Ydinasia-hankkeen nettisivuilta ja lue kiinnostavia blogejamme ja Facebook-postauksia. Kesän aikana voit bongata hankkeemme mm. kaupungin infotauluilta, tienvarsimainoksista. Haemme myös testiryhmää Viikko Savon mainoksilla.

Hankkeen edetessä nettisivuille ja YouTube-kanavalle syntyy koulutus- ja perehdytysmateriaalia sosiaali- ja terveysalan toimijoille.

Ydinasia-hankkeen mainos testiryhmän etsimisestä.. Puhekuplassa on kysymys: Mitä sanoit?
Mainos Viikko Savossa testiryhmän etsimiseen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 28.6.2021
Blogi “Kommunikoinnin tukeminen sosiaali- ja terveyspalveluissa”

Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtori ja Ydinasia-hankkeen projektipäällikkö Tanja Gavrilov kertoo blogissaan kommunikointia tukevista menetelmistä ja siitä, miten kommunikoinnin parantaminen terveysalalla on elintärkeää.

Kaksi henkilöä keskustelee piirroskuvassa. Toinen käyttää ilmaisussaan käsiä.
Kuva: Papunetin kuvapankki, papunet.net, Kuvako.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 9.6.2021
Blogi “Saavutettavuutta lisäämässä  — osallisuutta kehittämässä”

Savonia-ammattikorkeakoulun sosiaalialan lehtori, Minna Kaija-Kortelainen, kertoo blogissaan, miten kielellistä saavutettavuutta ja osallisuutta voitaisiin kehittää erilaisten ryhmien osalta erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Papunet kuvapankin kuva perheiden osallisuudesta. Kuvassa kaksi ihmistä istuu pöydän ääressä keskustelemassa.
Papunet kuvapankki/ Perheiden osallisuus/@Sclera, muokkaus Savas

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 1.6.2021
Testiryhmän haku Ydinasia-hankkeeseen

Onko sinulla tai läheiselläsi vaikeuksia asioida terveyspalveluissa? Vaikeus voi liittyä puhumiseen, puheen ymmärtämiseen, muistisairauteen, kuulemiseen, heikkoon kielitaitoon tai johonkin muuhun.

Ydinasia-hanke etsii ihmisiä testaamaan Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveyspalveluja. Testiryhmässä pääset testaamaan palveluja, osallistumaan haastatteluun ja työpajoihin. Samalla olet mukana yllätyspalkinnon arvonnassa. Tule mukaan!

Miksi?
Ydinasia-hankkeen tavoitteena on parantaa kielellistä saavutettavuutta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Palveluja ovat esimerkiksi erilaiset asiakaskohtaamiset, ajanvaraus ja verkkosivut.

Mitä?
Testiryhmässä arvioit esimerkiksi

Papunet-kuvapankin kuva. Osallistuja menee mukaan ryhmään, johon nuoli osoittaa.
Kuva: Papunetin kuvapankki, papunet.net, Sclera

• miten helppoa tiedon löytäminen on verkkosivuilta
• onko sosiaali- ja terveyspalveluiden rakennuksissa helppo liikkua
• onko hoitoon ja tutkimuksiin helppo hakeutua
• ovatko saamasi ohjeet ymmärrettäviä.

Tämän jälkeen palveluita ja verkkosivuja on mahdollista parantaa.

Miten?
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Ydinasia testaa -sivuilla.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 28.5.2021
Kansainvälinen selkokielen päivä 28.5.

28.5. on kansainvälinen selkokielen päivä. Tarvitsemme selkokieltä, koska jokaisella ihmisellä on oikeus saada tietoa, jota on helppo ymmärtää. Selkokieli parantaa saavutettavuutta. Lue lisää https://selkokeskus.fi/

Selkokielen päivänä palkitaan Vuoden selväsanainen. Selkokielen neuvottelukunnan esiraati valitsi ehdokkaiksi Soilimaria Korhosen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Yle Uutiset selkoruotsiksi (Yle Nyheter på lätt svenska). Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman valitsi voittajaksi Soilimaria Korhosen.

Kansainvälinen selkokielen päivä on juhlapäivä myös Ydinasia-hankkeelle, sillä voittajaksi valittu Soilimaria Korhonen on mukana Ydinasia-hankkeessa. Onnittelut Soilimarialle!

Lue Ketju-lehden artikkelista lisää, miten selkokielestä tuli osa sosiaali- ja terveysalan opintoja Savonia ammattikorkeakoulussa.

Vuoden selväsanainen 2021 Soilimaria Korhonen
Selkoviestinnän opettaja Soilimaria Korhonen.

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 28.5.2021
Osaamiskartoitus ammattilaisille

Ydinasia-hankkeen päätavoitteena on kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten osaamista niin, että palvelut olisivat kielellisesti saavutettavia. Jo hankehakuvaiheessa tutustuimme niihin koulutustarpeisiin, joita henkilöstöllä on teemaan liittyen. Nyt olemme alkaneet kerätä lisätietoa näistä kehittämisen kohteista. Lähetimme kyselyn Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan ammattilaisille viikolla 21. Kyselyn vastausten pohjalta tiedämme tarkemmin, minkä asioiden osalta osaamista olisi tarpeen kehittää.

Hankkeen vuorovaikutuksen työpajat ja koulutustilaisuudet alkavat syksyn 2021 aikana. Tilaisuuksissa syvennetään taitoja eri tavalla kommunikoivien ihmisten kohtaamiseen.

Kielellisesti saavutettavat palvelut ovat lopulta meitä kaikkia varten!

Piirroskuvan keskellä on valkoinen lomake, jossa on mustia merkintöjä. Lomakkeen päällä on lyijykynä.
Papunetin kuvapankki, papunet.net, Elina Vanninen-

_____________________________________________________________________________________________

Uutinen 20.5.2021
Kansainvälinen saavutettavuuspäivä 20.5.

Kansainvälistä saavutettavuuspäivää vietetään vuonna 2021 jo kymmenettä kertaa. Digitaalinen saavutettavuus ja erilaisten ihmisten tarpeet sähköisten palvelujen käytössä pitäisi huomioida vuoden jokaisena päivänä. Hyvä, että asia on esillä saavutettavuuspäivänä 20.5.2021. Esimerkiksi sosiaalisen median palvelut saadaan saavutettaviksi myös näkövammaisille lisäämällä kuviin alt-tekstit eli vaihtoehtoiset tekstit. Alt-tekstissä kuvan sisältö kuvataan sanallisesti niin, että näkövammainenkin somenkäyttäjä saa tiedon, mitä kuva esittää. Lue lisää Näkövammaisten liiton sivuilta https://www.nkl.fi/fi/saavutettavuus-sosiaalisessa-mediassa

Lue lisää kansainvälisestä saavutettavuuspäivästä:
https://www.nkl.fi/fi/tapahtuma/kansainvalinen-saavutettavuuspaiva
https://globalaccessibilityawarenessday.org/

Kuva: Papunetin kuvapankki, papunet.net, Sergio Palao / ARASAAC

Papunetin kuva saavutettavuudesta, ©Sergio Palao, ARASAAC.

_____________________________________________________________________________________________

Tiedote 19.3.2021

Ydinasia-hanke kehittää kielellisen saavutettavuuden osaamista sosiaali- ja terveyspalveluissa
Tiedote 19.3.2021

Humanistisen ammattikorkeakoulun, Savonia ammattikorkeakoulun, Kuopion kaupungin sekä Siilinjärven kunnan yhteishanke

Ydinasia käynnistyi helmikuussa 2021. Hanke kehittää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten vuorovaikutustaitoja parantamalla heidän kielellistä osaamistaan. Näin sosiaali- ja terveysalan ympäristöt ja palvelut tulevat kielellisesti saavutettavammiksi erilaisille asiakkaille. Hanke kouluttaa terveydenhoitoalan, kuntien ja järjestöjen henkilöstöä ja vapaaehtoistoimijoita sekä palveluiden suunnittelijoita ja sisällöntuottajia. Vuorovaikutuksen työpajoissa annetaan koulutusta kohdata eri tavoin kommunikoivia ihmisiä ja vähennetään vuorovaikutuksessa syntyviä väärinymmärryksiä. Hanke tarkastelee myös terveydenhoidon tiloja ja digitaalisia ympäristöjä kielellisen saavutettavuuden näkökulmasta, ja testaa sosiaali- ja terveysalan palveluja monipiirteisen testiryhmän kanssa. Ydinasia-hanke tuottaa avoimia videoita ja podcast-sarjan koulutus- ja perehdytysmateriaaliksi sosiaali- ja terveysalan toimijoille. Materiaalin avulla myös alalle tulevat uudet työntekijät voivat perehtyä kielelliseen saavutettavuuteen.

Tavoitteena on luoda kielellisen saavutettavuuden osaamisen kehittämistyökalu laajemminkin sosiaali- ja terveysalalle. Alan ammattilaiset voivat nostaa osaamistaan kehittämistyökalun avulla, ja osaavat siten huomioida paremmin erilaisia asiakasryhmiä uusien palvelujen muotoilussa. Tarve kielellisen saavutettavuuden osaamisen kehittämiseen nousee muun muassa muuttuneesta lainsäädännöstä (esim. digipalvelulaki), moninaistuvasta asiakaskunnasta, palvelujen digitalisoitumisesta sekä pyrkimyksestä palvelujen kustannustehokkuuteen.

Hanketta rahoittaa Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Euroopan Unionin sosiaalirahaston Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Hankkeen toiminta-alueena on Pohjois-Savo. Hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka.

Lisätietoja
Projektipäällikkö Tanja Gavrilov
Humanistinen ammattikorkeakoulu
tanja.gavrilov@humak.fi
+358 40 034 9368

Minna Kaija-Kortelainen
Savonia-ammattikorkeakoulu
minna.kaija-kortelainen@savonia.fi
+385 44 785 6645

_____________________________________________________________________________________________

Ydinasia-hankeen osapuolten logot: Humak, Savonia, Kuopio, Siilinjärvi.